Home » BLOG WYPIEKI

BLOG WYPIEKI

Galaretka z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS: 1-30 min

To idealny deser dla dbających o linię, ale i łasuchy będą ucieszeni, gdyż można dodać do galaretki owoce (zarówno te świeże, jak i suszone czy z puszki) a także bitą śmietanę. U mnie wersja podstawowa, bez udziwnień i bardziej kalorycznych

Składniki:

 1 galaretka truskawkowa

  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa
  • kilka truskawek
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki

Sposób przygotowania:

Galaretka z owocami

Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w 1,5 szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa i brzoskwinie osączamy z soku z puszki i kroimy w kostkę. Do czterech pucharków lub miseczek nalewamy czerwoną galaretkę, wrzucamy pokrojone truskawki. Wstawiamy naczynia do lodówki. Na stężoną galaretkę z truskawkami wylewamy pomarańczową galaretkę, do której dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Znów wkładamy do lodówki. Na sam koniec wylewamy ananasową galaretkę i wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki ananasy. Wstawiamy do lodówki. Deser  dowolnie  dekorujemy  dodatkami.

Smacznego

 

 

Klasa 2 Przysposabiająca  wspólnie z wychowawcą Panią Edytą Parszewską Biber serwowała frytki Tradycyjne frytki domowe z ziemniaków 

czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki : 

·                     ok. 1,5 kg ziemniaków

·                     ok. 1,5-2 l oleju rzepakowego

·                     sól

·                     ew. ulubione zioła, papryka mielona

·                     do podania –

·                     ketchup

Na frytki wybierzcie dobre, mączyste ziemniaki. Pokrojone wypłuczcie dobrze w zimnej wodzie i obgotujecie a potem wchłoną mniej tłuszczu i będą bardziej chrupiące. Do tłuszczu wrzucajcie kawałki ziemniaków dobrze osuszone – nawet odrobina wody może sprawić, że tłuszcz zacznie kipieć i strzelać a to grozi poparzeniem. Smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu – ziemniaki wchłoną go dużo mniej i frytki będą smaczniejsze oraz bardziej chrupkie. Po usmażeniu osączcie jeszcze przekładając je na ręczniki papierowe albo warstwę serwetek papierowych – pozbędziecie się jeszcze sporej ilości tłuszczu. Polecamy domowe frytki, które można jeść z ketchupem, majonezem lub ze startym żółtym serem a Wy jakie dodatki lubicie?  Życzymy smacznego.

Pyszne rogaliki z makiem oraz mazurki podane w okresie wielkanocnym, rozkoszne pierniczki w czekoladzie czy przypominające dzieciństwo  zebry i biszkopty to wspaniały  sposób na dobry nastrój.

W niniejszym blogu będziemy prezentować domowe wypieki  naszych uczennic realizujących projekt „Mazowsze  -stypendia dla uczniów szkół zawodowych” w roku szkolnym 2015/2016.

 

DOMINIKA SALAMAGA -uczennica klasy II PZSZS
nauczyciel -opiekun stypendysty Anna Adamczyk

CIASTO BISZKOPTOWE ANANASOWIEC

« z 4 »

SKŁADNIKI:

-9 jaj
-półtorej szklanki cukru
-półtorej szklanki mąki
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-półtorej łyżki octu
-3 łyżki wody
Krem:
-2 puszki ananasów
-1 kostka masła
-2 galaretki cytrynowe
-2 budynie śmietankowe/waniliowe
-2 szklanki wody

SPOSÓB WYKONANIA:

-Oddzielić żółtka od białek,ubić piane z białek, gdy spiętrzeje dodawać powoli cukier.
– Żółtka roztrzepać w misce, wymieszać z octem i wodą i powoli dodawać do piany.
-Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajowo-cukrowej.
-Blachę posmarować margaryną, posypać bułką tartą,wylać ciasto na blachę i wstawić do piekarnika. -Piec w 170°C około 35 min

Krem:
-Sok z ananasa zagotować z 1 szklanką wody.
-Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody i dodać do gotującego się soku ciągle mieszając.
-Po zagotowaniu zdjąć z ognia dodać masło i wymieszać aż do rozpuszczenia masła.
-Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe – poczekać aż stężeje i dodać  pokrojone w kostkę ananasy.
– Wymieszać
-Przełożyć biszkopt, schłodzić.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO – pychotka :)

 

 

KATARZYNA GŁOGOWSKA -uczennica klasy II PZSZS
nauczyciel -opiekun stypendysty Anna Adamczyk

CIASTO KRUCHE MAZUREK

« z 2 »

SKŁADNIKI:

350 g mąki,
50 g cukru pudru,
200 g masła,
2 żółtka,
1 łyżka gęstej śmietany.

SPOSÓB WYKONANIA:

  • Make przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki.
  • Dodać jajka , przesiany cukier puder i śmietanę . Ciasto włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  • Piec w temperaturze 200°C przez 20-30 min.
  • Po wypieczeniu ciasta można ozdobić je kajmakiem , polewą czekoladową, bakaliami, rodzynkami, skórką pomarańczy,orzechami , morelami według własnego pomysłu.

MAZUREK z mojego przepisu rozpływa się w ustach :)

 

 

KAROLINA KUMOCH -uczennica klasy III PZSZS
nauczyciel -opiekun stypendysty Dorota Herka

CIASTO DROŻDŻOWE 

ROGALIKI z NADZIENIEM

« z 2 »

SKŁADNIKI:

1 kg  mąki,
500 g masła\margaryny,
400 g śmietany,
100 g drożdży,
1/2 łyżeczka soli,
1 jajko do posmarowania

NADZIENIE:

brzoskwinie,
jabłko+ cynamon+ wanilia
nutella,
masa makowa,
mak sypki,
cukier puder do posypania

SPOSÓB WYKONANIA:

  • w naczyniu rozbić śmietanę. dodać drożdże i sól,
  • Dodać mąkę z tłuszczem startym na tarce.
  • Zagnieść ciasto na stolnicy i podzielić na mniejsze części, uformować kule (5- 6 sztuk).
  • Ciasto schłodzić w lodówce na 1 godzinę.
  • Owoce pokroić w małe kawałki i wymieszać z wanilią, jabłka wymieszać z cynamonem.
  • Przygotować blachę (posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem i roztrzepać jajka do smarowania rogalików.
  • Ciasto wyjąć z lodówki wyrobić i podzielić na cztery części.
  • Każdą część cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty, nakładamy nadzienie i zawijamy rogalik.
  • Rogaliki układamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy  w temperaturze 180 stopni C ok. 20 minut.
  • Po wystudzeniu posypuję rogaliki makiem i cukrem pudrem.

SMACZNEGO – najlepsze z jabłuszkiem :)

 

 

Anna Kliszewska-uczennica klasy III PZSZS
nauczyciel -opiekun stypendysty Dorota Herka

CIASTO PIERNIKOWE

PRZEPIS NA CIASTECZKA PIERNIKOWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki miodu sztucznego
3 łyzeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru pudru

 Sposób wykonania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier puder, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto. Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka. Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 0C. Ciasteczka piec od 10 do12 minut.

POLECAM :)

 

KATARZYNA MADEJ – uczennica klasy III PZSZS
nauczyciel -opiekun stypendysty Dorota Herka

CIASTO BISZKOPTOWO – TŁUSZCZOWE

ZEBRA

SKŁADNIKI:

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki+2 łyżki czubate  kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka.
Do masy białkowej dodajemy na przemian mąkę, olej, wodę- po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką.
Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta a póżniej ciemnego.
Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy.
Pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni C a następnie podwyższamy do temperatury 180 stopni C.
Zebrę  pieczemy ok. 40 minut do tzw.suchego patyczka.

Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu :)

nmd runnner nmd runnner black nmd runnner white nmd runnner grey nmd runnner gs ultra boost ultra boost black ultra boost white ultra boost grey ultra boost gs ultra boost uncaged ultra boost uncaged black ultra boost uncaged white ultra boost uncaged grey ultra boost uncaged gs yeezy boost 350 yeezy boost 350 black yeezy boost 350 white yeezy boost 350 grey yeezy boost 350 gs yeezy boost 350 v2 yeezy boost 350 v2 black yeezy boost 350 v2 white yeezy boost 350 v2 grey yeezy boost 350 v2 gs yeezy boost 750 yeezy boost 750 black yeezy boost 750 white yeezy boost 750 grey yeezy boost 750 gs