Home » KL 3b

KL 3b

Drodzy Uczniowie, Rodzice i Opiekunowie !
Jak wiecie  przerwa w funkcjonowaniu szkoły nie oznacza dni wolnych od nauki.

Na stronie www.gov.pl/zdalnelekcje można znaleźć propozycje dla uczniów wszystkich klas szkoły ponadpodstawowej, zgodne z aktualną podstawą programową. To treści, które mogą być wykorzystane w trakcie zdalnego nauczania.

W trosce o Wasze bezpieczeństwo proszę  o zastosowanie się do rekomendacji Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Zdrowia dotyczących organizacji czasu nauki dzieci w okresie zdalnych zajęć lekcyjnych. Proszę aby dzieci nie przebywały miejscach o dużych skupiskach ludności.

Informuję również, że od 25 marca br. została udostępniona Platforma Nauczania Zdalnego, którą można uruchomić z menu strony internetowej szkoły. Obowiązkiem uczniów jest logowanie się na platformę edukacyjną i realizowanie materiału w formie nauczania zdalnego pod tym adresem  http://moodle.ckziu-szydlowiec.edu.pl  Jestem dostępna  w  kontakcie telefonicznym,  elektronicznym przez Messenger’a oraz e-maila machnioanka@tlen.pl

Życzę dużo zdrowia i zachęcam do współpracy,  w tym trudnym dla Nas wszystkich czasie,

pozdrawiam Was,

wychowawca klasy Anna Adamczyk

 

Wyposażenie (kucharz)
Temat
Urządzenia podgrzewające do naczyń i potraw (bemary , podgrzewacze)
Proszę zrobić notatkę w zeszycie i się nauczyć
pozdrawiam mgr  E. Parszewska Biber
Matematyka
T: Bryły obrotowe- pole i objętość walca.
Zad. 1,2 str.126
Rozwiązania zadań proszę przesłać na adres e-mail:
dorotaherka@vp.pl
Technologia (kucharz)
lekcja 1. Asortyment zakąsek. Praca domowa – Przepisać tabelkę pod tematem
Lekcja 2. Sposoby podawania zakąsek. Praca domowa 1. Wskaż zasady higieniczno-sanitarne obowiązujące przy produkcji zakąsek. 2. Z jakimi dodatkami podaje się zakąski.
Pozdrawiam mgr Agnieszka Sasal   w razie wątpliwości proszę o e-mail agnieszkasasal@wp.pl

Klasa III – j. angielski dla wszystkich

 Lesson                                                      13.03.2020

Subject: Czas Past Simple – ćwiczenia.

Należy wykonać ćwiczenia z podręcznika:

– 6/77 – zamień zdania twierdzące na przeczące, ćwiczenie należy wykonać w zeszycie

– 7/77 – uzupełnij luki w czasie Past Simple

Lesson                                                     20.03.2020

Subject:   The cool 1990s?- practisng reading skills.

W poprzednim tygodniu mieliście zrobić ćw. 6 i 7/77. Poniżej znajdują się odpowiedzi. Sprawdźcie, czy poprawnie wykonaliście zadania.

Ęx.6/77

  1. Her teachers didn’t teach Her at school.
  2. She didn’t pass her A-level Maths exam when she was sixteen.
  3. She didn’t start secondary school when she was eleven.
  4. She didn’t finish university when she was twenty-one.
  5. When she was a student, her mother didn’t go to classes with her.

Ex. 7/77

  1. went, didn’t like
  2. had, didn’t study
  3. worked, didn’t finish
  4. had, didn’t have

Należy wykonać ćwiczenia z podręcznika:

– 2/78- Przeczytaj artykuł a następnie zaznacz czy zdania są prawdziwe czy fałszywe

-6/79 – Ułóż wyrazy w dobrej kolejności, tak żeby powstały zdania pytające w czasie Past Simple.

– 8/79 – W każdej parze zdań 1 jest  poprawne. Zaznacz które.

Klasa III – kucharz

Lesson

Subject: Revision of vocabulary.

(przepiszcie wyrazy do zeszytu)
apple – jabłko /aubergine – bakłażan /banana – banan / beans – fasola / beetroot – burak /blackberry – jeżyna/

broccoli – brokuły / cabbage – kapusta/carrot – marchewka /cauliflower – kalafior /celery – seler /cherry – wiśnia, czereśnia/

coconut – kokos /cucumber – ogórek /garlic – czosnek /gooseberry – agrest /grape – winogrono /green peas – zielony groszek/

kiwi – kiwi /leek – por /lemon – cytryna /lettuce – sałata /melon – melon /mushroom – grzyb /nut – orzech /olive – oliwka/

onion – cebula /orange – pomarańcza /parsley – pietruszka /peach – brzoskwinia /pear – gruszka /pepper – papryka/

pineapple – ananas /plum – śliwka /potato – ziemniak /radish – rzodkiewka /raspberry – malina /spinach – szpinak /

strawberry – truskawka /sweetcorn – kukurydza /tomato – pomidor

(następnie wejdźcie na stronę    https://www.gettinenglish.com/fruit-vegetables/ i rozwiążcie on-line 2 quizy – test 1 i test 2)

KLASA III stolarz

Lesson

Subject: Revision of vocbulary.

Wejdźcie na stronę https://www.ang.pl/slownictwo/narzedzia-po-angielsku i przepiszcie  do zeszytu nazwy narzędzi.

Wejdź na stronę https://www.domoplus.pl/slownik/159/thomas-chippendale i napisz po polsku krótką notatkę o  Thomasie Chippendale – słynnym angielskim stolarzu.

 

 

Technologia i wyposażenie 19.03-27.03.2020
 
Proszę przeczytać podane tematy w książce.
Na postawie zdobytych informacji wykonaj zadania. Pytania i odpowiedzi zanotuj w zeszycie lub napisz na komputerze.
Temat: Powtórzenie wiadomości.
Technologia (20.03.2020)
Dział: Podstawy żywienia człowieka

Temat: Podział żywności ze względu na pochodzenie, trwałość i wartość odżywczą.

1. Zdefiniuj pojęcia:
– żywność,
– pożywienie,
– składniki odżywcze.
2. Narysuj piramidę zdrowego żywienia.
3. Wymień zasady racjonalnego żywienia.
*Dla chętnych:
1. Wyjaśnij zasady stosowania piramidy żywieniowej.

Technologia (25.03.2020)
4. Sklasyfikuj żywność w zależności od zawartości składników odżywczych.
5. Wymień składniki odżywcze żywności.
Technologia (27.03.2020)
6. Wyjaśnij pojęcie wartości  odżywczej i energetycznej.
*Dla chętnych:
2. Wymień konsekwencje niedoboru składników odżywczych w diecie człowieka.
Wyposażenie (24.03.2020)
I.                  Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy

1.     Ochrona i nadzór państwa nad przestrzeganiem przepisów bezpieczeństwa, prawa i higieny pracy

1.1 Akty prawne, instytucje i służby ochrony pracy

1.2 Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

1. Wyjaśnij terminy
– bezpieczeństwo pracy i higiena pracy,
– ochrona pracy.
2. Wymień podstawowe akty prawne dotyczące prawa pracy.
3. Wymień instytucje oraz służby działające w zakresie prawa pracy w Polsce.
4. Określ podstawowe zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Pracy.
5. Określ podstawowe zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Pozdrawiam,
mgr inż. Emilia Karpeta-Kubat

 Technologia (stolarz)12.03-19.03.2020
Technologia 12-03-2020r. Temat skład tarcicy. Budowa i rodzaje sztapli.
Temat: Suszarnia komorowa

Temat: Równowaga higroskopijna drewna

19-03 (2)

 Maszyny  18-03-2020

WOS 12-03-2020
Temat : Najważniejsze dokumenty prawa człowieka .
1.Historyczne dokumenty praw człowieka
– Deklaracja praw człowieka i obywatela
-Konstytucja Stanów Zjednoczonych
2.Współczesne Międzynarodowe dokumenty praw człowieka –Karta Praw Człowieka ONZ
3. Europejskie dokumenty praw człowieka
– Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności
– Europejska karta społeczna
– Karta praw podstawowych Unii Europejskiej
PRACA DOMOWA
Znajdźcie w internecie teksty najważniejszych dokumentów dotyczących praw człowieka , po czym napisz jaką rolę odgrywają prawa człowieka we współczesnym świecie ?
19.03.20
Temat : Prawa i wolności człowieka w Konstytucji RP
1.Podstawowe założenia
2. Prawo człowieka a prawo obywatela
3.Ograniczenia praw i wolności
Wolności i prawa jednostki

KARTA PRACY 1 WOS

PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSP.(Stolarz)

Temat: Rejestracja działalności gospodarczej
1.Przygotowanie dokumentacji niezbędnej do uruchomienia działalności gospodarczej
-Wniosek rejestracyjny – CEIDG-1
-Deklaracje podatkowe, ubezpieczenie i inne
-Dokumentacja rachunkowa
2.Działalność regulowana
3.Prawo autorskie
PRACA
1.Wymień zadania Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG)
2.Wymień rodzaje składek ubezpieczeń społecznych
3.Wyjaśnij pojęcia :koncesja , zezwolenie , licencja.
4. Co może być przedmiotem prawa autorskiego ?
12 03 20 i 19 03 20
Temat : Działania przedsiębiorcy
1 Elementy zarządzania
2.Marketing w przedsiębiorstwie
3.Strategia marketingowa
4.Stan posiadania firmy
5 Koszt i wydatki
6.Przychody,wynik finansowy i ceny
7.Czynności biurowe
-Urządzenia biurowe
-Dokumenty na papierze i w komputerze
-Formowanie pism biurowych
-Listy handlowe
8.Otoczenie firmy
9.Powiązanie przedsiębiorstw
10.Wspieranie działalności gospodarczej

KARTA PRACY DZIAŁALNOŚĆ 1

Działalność gospodarcza (Kucharz)
13.03.20
Temat: Rejestracja działalności gospodarczej
1.Przygotowanie dokumentacji niezbędnej do uruchomienia działalności gospodarczej
-Wniosek rejestracyjny – CEIDG-1
-Deklaracje podatkowe, ubezpieczenie i inne
-Dokumentacja rachunkowa
2.Działalność regulowana
3.Prawo autorskie
PRACA
1.Wymień zadania Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG)
2.Wymień rodzaje składek ubezpieczeń społecznych
3.Wyjaśnij pojęcia :koncesja , zezwolenie , licencja.
4. Co może być przedmiotem prawa autorskiego ?
20 03 20 i 27 03 20
Temat : Działania przedsiębiorcy
1 Elementy zarządzania
2.Marketing w przedsiębiorstwie
3.Strategia marketingowa
4.Stan posiadania firmy
5 Koszt i wydatki
6.Przychody,wynik finansowy i ceny
7.Czynności biurowe
-Urządzenia biurowe
-Dokumenty na papierze i w komputerze
-Formowanie pism biurowych
-Listy handlowe
8.Otoczenie firmy
9.Powiązanie przedsiębiorstw
10.Wspieranie działalności gospodarczej

KARTA PRACY DZIAŁALNOŚĆ 1 KUCHARZ

Odp. przesyłajcie mi na maila – izabela15@poczta.onet.eu

nmd runnner nmd runnner black nmd runnner white nmd runnner grey nmd runnner gs ultra boost ultra boost black ultra boost white ultra boost grey ultra boost gs ultra boost uncaged ultra boost uncaged black ultra boost uncaged white ultra boost uncaged grey ultra boost uncaged gs yeezy boost 350 yeezy boost 350 black yeezy boost 350 white yeezy boost 350 grey yeezy boost 350 gs yeezy boost 350 v2 yeezy boost 350 v2 black yeezy boost 350 v2 white yeezy boost 350 v2 grey yeezy boost 350 v2 gs yeezy boost 750 yeezy boost 750 black yeezy boost 750 white yeezy boost 750 grey yeezy boost 750 gs